Informatie

HERKBALLONT


Ballonvaren

De voorbereidingVoor de ballonvaart zelf, is er een grondige voorbereiding nodig. De piloot raadpleegt het weer en op basis daarvan maakt hij een beslissing: “go or no go”.  Het doorgaan van de ballonvaart is afhankelijk van de weersomstandigheden. Te veel wind, regen en kans op onweer dragen niet bij aan een veilige ballonvaart. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allerlei actuele weerkaarten en vooruitzichten.


Wanneer het weer goed is, maakt de piloot een vaarroute op aan de hand van de wind en de vliegkaarten. De exacte plaats van vertrek is afhankelijk van de windrichting en snelheid en eventuele beperkingen. Er moet aan het eind van de vaart natuurlijk wel een goede landingsmogelijkheid zijn.

De opbouw


Aangekomen op het opstijgterrein wordt de ballon startklaar gemaakt. De mand wordt uit de trailer gehaald. Vervolgens worden de gasflessen geïnstalleerd,  de brander gemonteerd, staalkabels en gasslangen bevestigd. Wanneer dit in orde is, wordt alles grondig gecontroleerd door de piloot. De piloot geeft een passagiersbriefing aan de passagiers. Ook de crew krijgt een briefing van de piloot. Daarna wordt de ballon gevuld met koude lucht met behulp van een ventilator. Wanneer de ballon goed gevuld is met koude lucht, wordt de ballon verwarmt met de branders. Na enkele minuten staat de ballon overeind en kan de piloot de laatste controles uitvoeren. Eventueel daarna mogen de personen instappen. De piloot verwarmt nog de ballon … en weg zijn ze!

De vaartVervolgens is het ongeveer een uur lang genieten van het adembenemende uitzicht. Ballonvaren is een avontuur:  u weet waar u gaat opstijgen, maar waar u zult landen blijft een vraag, totdat de mand weer veilig en wel op de grond staat. De richting wordt immers bepaald door de wind! Aan de horizon ziet u de zon langzaam wegzakken terwijl onder u de huizen alsmaar kleiner worden.  Daarnaast geniet je van het vee in het land, boerderijen met de daarbij horende weiden en kronkelende wegen. Doordat een ballon niet alledaags is, zal u vele mensen vanuit hun tuin of op straat horen roepen en zien zwaaien naar de ballon.


Na ongeveer een uur gaat de piloot op zoek naar een geschikte plek voor de landing bij voorkeur een pas gemaaid stuk land aan een weg en geen vee in de buurt. De passagiers krijgen nog de laatste richtlijnen mee van de piloot en voordat je het weet, sta je weer met beide voeten op de grond. Na de landing wordt alles weer netjes in de aanhanger gepakt.


Wanneer alles terug in de aanhangwagen zit, wordt er nagepraat met een drankje. Als slot wordt er een gesigneerd balloncertificaat uitgereikt als aandenking van dit mooi en uniek avontuur.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Wanneer is het weer geschikt om ballon te varen?

Kort gezegd komt het er op neer dat de windkracht maximaal 2-3bft mag zijn en geen te sterke wind op hoogte. Verder moet de zichtbaarheid goed zijn (geen lage bewolking en/of mist). Ook bij regen of onweer in de buurt wordt er niet gevaren. De piloot neemt hier de eindverantwoordelijkheid in. De dag zelf kan er pas bepaald worden aan de hand van de recentste weersvoorspellingen of er kan gevaren worden.


Welke kledij trek ik het best aan?

Trek kledij aan die u ook zou dragen om te gaan wandelen. Een paar stevige schoenen en een petje wordt ook aangeraden om u te beschermen tegen de warmte van de brander. Doordat we met de wind meedrijven en geen wind voelen in de mand is het zeker niet kouder dan op de grond.


Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is veilig op voorwaarde dat men zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Voor de vlucht krijgen de passagiers een uitgebreide briefing.

Maar de belangrijkste factor is het weer. Er wordt enkel gevaren bij goede zichtbaarheid, met geen kans op regen of onweer. Ook teveel of te weinig wind kan een probleem zijn. Als de weersomstandigheden niet goed zijn voor een veilige ballonvaart, wordt de vaart afgelast en zal er een nieuwe datum worden afgesproken. Veiligheid gaat voor alles!


Hoe lang duurt een ballonvaart?

De ballonvaart zelf duurt ongeveer 1u. Na de landing en het terug inpakken van de ballon is er nog een drankje  voorzien. Het totale avontuur duurt zo'n 3 tot 4 uur.


Kan iedereen meevaren?

Iedereen die zonder probleem een uur kan rechtstaan kan meevaren. Kinderen kunnen ook meevaren mits vergezeld van een ouder en 1,10m groot zijn.

Als u een lichamelijke beperking heeft dient u er wel rekening mee te houden dat u in de luchtballon niet kunt zitten. U dient ook zelfstandig over de rand van de ballonmand heen te kunnen klimmen om in de ballon te komen. Om dit te vergemakkelijken zitten er wel instapgaten in de zijkant van de mand


Mag ik een camera of fototoestel meenemen?

Zeker en vast! Respecteer wel de privacy van de mensen waar we overvaren. Beeldmateriaal mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden, alleen voor persoonlijk gebruik. Zorg wel voor een geschikte opbergtas om uw camera in weg te steken voor de landing.  Deze toestellen zijn namelijk niet verzekerd, net zoals je gsm en bril. Het is de eigen  verantwoordelijkheid van de houder van het toestel/drager. 


Ik heb last van hoogtevrees. Wat nu?

Raar maar waar. In een ballon hebt u geen last van hoogtevrees. Doordat er geen contact meer is met de grond heb je geen last van hoogtevrees.


Waar gaan we landen?

Bij vertrek zal de piloot wel kunnen zeggen in welke streek hij denkt te zullen landen, maar een exacte plaats opgeven is niet mogelijk. We drijven mee met de wind en landen waar de wind ons brengt. Het feit dat de landingsplaats niet gekend is hoort juist bij het avontuur van een ballonvaart.


Hoe geraken we terug thuis na de landing?

U voorziet zelf een wagen die achter de volgwagen rijdt. Voor de volgers is er ook een glasje bubbels voorzien! 


Mag ik roken in of bij de luchtballon?

Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

MODELBALLONVAREN

"Eerst wandelen dan lopen", dat was het motto van Tom. Een tiental jaar geleden zijn wij gestart met modelballonvaren. Eerst op lokale gebeurenissen, maar daar bleef het niet bij! We kregen uitnodigingen voor internationale ballonfestivals.  Een leuk weetje: "Al onze modelballons zijn zelf gemaakt!"


Na een aantal jaar te varen met een modelballon, werd het tijd om over te schakelen naar de 'grote jongens'. Wat bleek achteraf? Dat Tom doordat hij met modelballons bezig was geweest een zeer goede basiskennis had van het ballonvaren.


In de afgelopen vijftal jaar is Tom samen met zijn ouders naar tal van ballonfestivals geweest met zijn modelballons.


Tot op heden hebben wij een zeer goede reputatie bij veel organisatoren. Met onze ervaring en oog voor veiligheid is onze modelballon de kers op de taart op uw gebeurtenis of ballonfestival!


Enkele referenties:

* Ballonmeeting Olen (België)

* Warstein Internationale Montgolfiade (Duitsland)

* Mondial Air Balloons, Lorraine (Frankrijk)

* Ballonfestival Bristol (Engeland)

* WK modelballonvaren Brigachtal (Duitsland)

en tal van andere ballonfestivals en gebeurtenissen ....

Wat is een modelballon?

Een modelballon bestaat uit een mand en een enveloppe. De enveloppe is gevuld met warme lucht, waardoor de ballon stijgt. In de mand bevinden zich de besturingskast, de gasflessen en de branders. De branders werken op propaan. Wat je verder nodig hebt voor een modelballon is de ventilator, om de ballon te kunnen vullen met koude lucht. Wat ook erg handig is, is het gebruik van een extra gasfles, die je alleen gebruikt om de ballon voor de start op temperatuur te brengen. Dit bespaart gas en zorgt dus voor langere vaartijd. Dit noemt men een externe brander.


Hoe werkt een modelballon?

Een modelballon werkt net zoals een grote ballon. Door het "Lichter-dan-lucht" principe stijgt een ballon door het verschil van temperatuur binnen en buiten de modelballon.


Hoe kun je een modelballon besturen?

Een modelballon is net als een grote ballon in principe niet te besturen. Je kunt door middel van de branders alleen de hoogte van de ballon regelen en zo andere windstromingen gebruiken. De branders zijn te besturen met een radiografische zender.


Hoe kan ik een demonstratie boeken?

Een demonstratie kan geboekt worden via e-mail, of telefoon. Gegevens kunt u vinden rechts onderaan deze pagina.


Voorwaarden:

* Droog weer

* Maximaal windkracht 3 Bft = 12-19 km/h of 7 tot 10 knopen.

* Geen thermiek

* Terrein van ± 10 * 10 meter, vrij van obstakels

* Toestemming van eigenaar van terrein.


Bij slecht weer kan het doorgaan in een grote hal. Minimaal 10m hoog.


Wenst u een modelballon op uw festival?

Heeft vragen over een modelballon?


Aarzel dan niet om ons te contacteren: modelballon@hotairballooning.be

Onze modelballons

OO-PICASSO

80m³

OO-KST

40m³

D-ORST - Warsteiner

60m³

G-NLYB - Nelly-B-

80m³

Copyright © All Rights Reserved 2020

Hotairballooning.be

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies en ons privacyverklaring.

Lees meer
Accepteren